Nyheder
-
Gode takter i regeringens reform af vores uddannelser
Regeringens reform af ungdoms- og professionsuddannelserne er godt for trivsel og for flere muligheder for unge.
-
Frit Forum sætter fokus på den manglende ligestilling i hele marts
8. marts er den internationale kampdag for kvinder. I Frit Forum vil vi gerne sætte ekstra fokus på ligestilling, og har derfor dedikeret hele marts måned til ligestilling mellem kønnene.
-
Frit Forum vil have en høj og ensartet CO2-afgift på landbruget
Industrien har for længst påbegyndt betaling af en CO2-afgift, men landbruget har haltet efter og strittet imod. Det er på tide, vi får en høj og ensaret CO2-afgift på tværs af brancher på 750 kr. pr. ton CO2.
Nyt fra medlemsbladet
Efter mange år uden landsformand: Der manglede en fælles identitet
I 2016 blev Mathias Würtzenfeld valgt som Frit Forums landsformand efter en lang periode uden en national ledelse. I dette interview fortæller han om sin tid i Frit Forum: om udfordringer, sejre, at turde tage nogle knubs og ikke mindst at turde fejle.
Af Astrid Marie Wermus
Når vi i weekenden afholder kongres, skal vi vælge et nyt forretningsudvalg. Men sådan har det ikke altid været. Da Mathias Würtzenfeld blev valgt som landsformand i 2016, var han nemlig den første i mange år. Indtil da bestod Frit Forum af lokalforeninger og en studenterpolitisk koordinator.
Men i 2016 skulle det laves om. For det var ikke altid nemt at bryde lydmuren og blive hørt i den offentlige debat, når det kun var lokalforeninger eller en studenterpolitisk koordinator, der kunne blande sig.
Samtidig ønskede man en fælles identitet på tværs af lokalafdelingerne.
- Den studenterpolitiske koordinator havde godt nok forpligtelsen til at koordinere studenterpolitik på tværs af de lokale afdelinger, men hun havde jo ikke den autoritet i sin rolle, der også nogle gange skulle til for at slå i bordet og pege foreningen i en retning. Så det var de to væsentligste grunde til, at vi fik en formand og gik tilbage til det, som det jo også var, fortæller Mathias.
Da Mathias blev landsformand, var der langt fra enighed om, hvad Frit Forum var, og hvad foreningen stod for. En skarp fritte vil måske tænke, at det stadig er en af de udfordringer, vi snakker om i dag. Ikke desto mindre er den fælles identitet netop noget af det, den nye nationale ledelse lykkedes bedst med, hvis du spørger Mathias.
- Spørgsmålet om, hvad Frit Forum er, er en diskussion, som skal blive ved med at være der. Men det giver jo også nogle udfordringer, når man skal prøve at markere sig. Noget af det, jeg synes, vi lykkedes med, var at komme lidt henad mod et værdigrundlag, som skabte en fælles forståelse for, hvilke værdier vi har, men også fortolkning af de værdier i en studenterpolitisk sammenhæng, siger han.
”De største udfordringer på politisk plan var dem, vi selv skabte”
Den nye ledelse kom dog ikke igennem tiden i Frit Forum helt uden knubs.
I 2015 strømmede flygtningene til i Europa. Det markerede ikke bare en ny tid i Europa, men et skifte i Socialdemokratiet. For i den periode trak Socialdemokratiet til højre, når det gjaldt udlændingepolitikken.
Men det var ikke en linje, Frit Forum bifaldt:
- De største udfordringer på politisk plan var dem, vi selv skabte. Vi fik nogle knubs, fordi vi prøvede at tage den anden vinkel i den debat. Det gav nogle bemærkninger hist og her og sådan. Men det var en sjov måde, siger Mathias.
For en ting er ifølge ham at mene noget kontroversielt om studenterpolitik. Der er der rimelig højt til loftet. Man når vi i Frit Forum ytrer os kritisk om andre emner, som for eksempel partiets udlændingepolitiske linje, kan det skabe larm.
- Det er klart, at så snart man bevæger sig ned ad de lidt mere kontroversielle veje, så skaber det også lidt larm indad og opad. Det fik vi skabt, men det hører sig jo også til som forening. Jeg har snakket med mange andre før mig, også forskellige formænd, som har skabt den her type debat ved at være kritiske over for partiet. Man skal turde at stille sig på den modsatte side af, hvad partiet mener. Det er et privilegie, at vi har den mulighed, kan skubbe lidt til nogle grænser og få skabt debat. Det skal vi blive med, siger Mathias.
Mathias Würtzenfelds blå bog
Embedsmand i Kulturministeriet
Forhenværende politisk rådgiver for Christel Schaldemose
Forhenværende politisk konsulent i Dansk Metal
Uddannet fra Roskilde Universitet, 2019
Landsformand i Frit Forum, 2016 – 2018
Formand i Frit Forum Roskilde 2015-2016
Frit Forum Roskildes storhedstid, sorte plakater på campus og et telefonopkald fra rektoratet
Mathias tid i Frit Forum startede på RUC.
- Som så mange andre blev jeg medlem af DSU og var der nogle år uden at være rigtig aktiv. Det var egentlig først, da jeg startede på universitetet, at idéen og lysten til at engagere mig i politik igen kom, fortæller han.
Året, hvor han startede i Frit Forum Roskilde, var da også en særlig tid. Nogen ville måske ligefrem kalde det for lokalafdelingens storhedstid. Dengang havde Frit Forum nemlig en plads i universitetsbestyrelsen på RUC. Og det er nærmest ikke sket før eller siden.
Men i de år var tiderne også en anden, fortæller Mathias. Han tror, at stemningen omkring Socialdemokratiet var mere positiv, end den er nu. Det gjorde det formentlig også nemmere at tiltrække folk til en socialdemokratisk ungdomsbevægelse.
Samtidig var det ifølge han nogle meget dygtige mennesker, der var aktive i årene op til, at han kom ind i foreningen. De lavede blandt andet mærkesagen ’RUC-læsesal i København’ – en populær mærkesag, der skabte vind i sejlene, og som du måske har hørt om før, hvis du har haft din gang på Marbjerg Mark. Men da Mathias blev aktiv i Frit Forum, prøvede de noget nyt.
- Da jeg så kom ind, gjorde vi jo i virkeligheden nærmest det stikmodsatte. Efter et par år, hvor det virkelig var gået godt med gode valgresultater, prøvede vi at sætte fokus på alle de udfordringer, der var på RUC, og særligt den måde, man bedriver undervisning på derude. Vi ville egentlig gerne provokere for at starte en diskussion.
Nogle uger før universitetsvalget hængte de derfor sorte plakater op på RUC, der blandt andet havde teksten ’vidste du, at Roskilde Universitet er Danmarksmester i dimittendledighed?’. Men det skabte røster i Trekroner. RUC’s ledelse var ikke glade, og Mathias blev ringet op af en ansat fra rektoratet, som nærmest var grædefærdig.
- Jeg mindes, at vi nærmest blev truet med at blive politianmeldt, hvis vi ikke tog plakaterne ned. Men hensigten var, at vi ville provokere en debat frem, og så ville vi komme med løsninger til valget til, hvordan man så kunne gøre det bedre, fortæller han.
De faldt dog heller ikke i så god jord blandt de studerende.
- Vi satte blandt andet fokus på free-rider-kulturen. Men jeg må nok også bare sige, at det her med at kritisere og være negativ over for dem, der skal stemme på en, er nok ikke det mest smarte. Så vi gik procentvis noget ned i forhold til de to valg, der har været tidligere. Men det var sjovt og gav noget andet energi at prøve at køre den valgkamp.
Anekdoten fra univalget på RUC passer meget godt ind i Mathias’ tilgang til studenterpolitik. Han mener nemlig, at det er vigtigt at prøve ting af og ikke mindst at turde fejle.
- Man er et pisseprivilegeret sted i livet, når man er i Frit Forum. Man er studerende, og der er ingen forventninger og krav til en, i hvert fald i forhold til det her. Så man skal turde at begå fejl og så hellere kaste sig ud i, hvad ved jeg, sorte plakater, end ikke at gøre det, siger han.
Derfor er det også sådan rådet lyder til det forretningsudvalg, som bliver valgt til weekendens kongres.
- Det er vitterligt det største privilegie at få lov til at være i sådan en her sandkasse, som man er i nu. Altså, man kan jo lege. Man kan lave alt muligt. Og så hellere spilde noget mælk end at gå sikkert med det hele.
Hvis Frit Forum skal eksistere om 20 år, tror han også på, at vi skal blive ved med at turde kritisere.
- Selvfølgelig skal vi støtte op om partiet de gange, det er rigtigt, men vi skal også turde at tage nogle tæsk. Og så tror jeg også, at vi bliver nødt til hele tiden at forholde os til vores identitet og på at skabe samhørighed i organisationen, afslutter han.
Lær en EP-kandidat at kende: Magnus Barsøe
Magnus Barsøe var indtil sidste år debatredaktør på Politiken, men blev træt af at stå på sidelinjen og råbe op om, hvad der burde blive gjort anderledes. Nu er han kandidat til Europa-Parlamentet, hvor han stiller op for Socialdemokratiet. I dette interview kan du lære Magnus Barsøe bedre at kende som kandidat og blive klogere på, hvad han vil kæmpe for, hvis han bliver valgt til Europa-Parlamentet d. 9. juni.
Hvad har fået dig til at gå ind i politik efter en del år ude af den politiske verden?
Jeg har altid interesseret mig for politik. Jeg var samme generation DSU'er som Peter Hummelgaard, som jeg var gode venner med. Han var en af dem, der valgte at gå ind i politik dengang. Og så var der mange af os andre, der valgte at sige, at vi måske nok hellere ville have en karriere først, typisk i det private.
Jeg havde egentlig bare lyst til at arbejde, tjene nogle penge og have et job, som ikke var i politik. Jeg arbejdede i reklamebranchen, og så blev jeg journalist, hvor jeg endte på Politiken.
Det, jeg tit fortæller, det er, at jeg følte, jeg endte med at blive en karikatur på mig selv. Jeg stod for meget på sidelinjen og råbte af folk om, at de skulle gøre tingene anderledes - også af mit eget parti. På et eller andet tidspunkt, som jeg holder af at sige, sagde min kone til mig, at hun syntes, jeg skulle holde min kæft eller gøre noget ved det. Og så blev det ligesom det. Altså så tog jeg den beslutning og tænkte, hvis man mener noget alvorligt, og gerne synes der er noget, der er værd at kæmpe for, så må man gøre det.
Jeg tog den beslutning og tænkte, hvis man mener noget alvorligt og gerne synes, der er noget, der er værd at kæmpe for, så må man gøre det.
Hvilke tanker gjorde du dig om, hvad Socialdemokratiet burde gøre anderledes?
Jeg skrev en bog om blandt andet finanssektoren og boligmarkedet. Jeg mener, man burde have været langt skrappere over for banker. Det mener jeg stadig, man bør. Og så synes jeg, man skal have en mere retfærdig skattefordeling, som for eksempel fjerner rentefradrag, man fjerner arbejdsfri lån, man beskatter boliger hårdere, og så beskatter man arbejdet mindre. Det er sådan mit ideologiske udgangspunkt.
Det er jo sådan set det, Socialdemokratiet mener, så det er jeg jo meget tilfreds med. Men nogle gange er det jo sådan i socialdemokratisk politik, at det er en lang slåskamp af kompromiser, hvor man skal tage og give. Men det handler om, at man altid er bevidst om, hvor man selv kommer fra, så man ikke ender med at drive ind i en eller anden politik, som er en kompromis-politik og så adopterer den som sin egen og står på mål på den, som om den er ens egen.
Når vi kigger på det, du har skrevet i din bog, og det, Peter Hummelgaard har skrevet i ‘Den syge kapitalisme’, har finanskrisen været det, der har formet dele af jeres politiske generation. Når vi kigger på Ukraine-krigen, hvordan har det formet dit syn på, hvad der bør være det socialdemokratiske projekt?
Det er en kombinationen af et par ting, der har formet min bevidsthed om, hvad der er nødvendigt. Den ene er valget af Trump i 2016, og Storbritannien, der stemmer sig selv ud af EU samme år på et legitimt oprør og et nødråb fra en marginaliseret arbejderklasse. Det er den ene ting.
Så er der corona, corona viser os, hvor sårbare vi er i en verden, hvor vi har globaliseret alt - altså, hvor den globale kapitalisme har fået fri råderet, og grænser var sådan noget, vi ikke rigtig troede på, fordi man altid kunne bestille en billig dims for Kina, og så ville den komme dagen efter, enten med fly eller båd. Det har bare vist at være en illusion.
Ukraine-krigen smadrer jo hele den illusion, som har været særlig stærk blandt tyskerne, om, at man kunne leve af billig russisk gas, at man kunne være afhængig af deres fossile brændsler, og at man egentlig ikke behøvede at have en særlig stor militær styrke. Vi nærmest fnes, da amerikanerne prøvede at få os til at sætte 2 procent af vores BNP i forsvarsbudget, og det var NATO-kontingentet. Men det har vist sig, at Trump havde ret. Det var den eneste ting, han måske havde ret i.
Kombinationen af de tre ting har givet mig den forståelse, der hedder, at vi skal i hvert fald tage arbejdere og helt almindelige lønmodtageres bekymringer seriøst, hvad end det er migration, om det er løn, eller om det er lønpres, om det er en frygt for at blive marginaliseret eller stå uden for København, eller hvad fanden det er.
Og den verden, vi kommer ind i de næste år, det er en verden, hvor Europa skal være langt mere selvforsynende inden for nøglesektorer, som grøn energi, medicin, forsvar, og så skal vi stå langt stærkere i egen ret.
Det tror jeg er den ideologiske formning, som præger mig nu.
Vi står over for et snarligt præsidentvalg i USA. Det sidste halve år har vi set ukrainerne blive presset tilbage. Fra europæisk side har vi sagt, at det hele kommer, når amerikanerne får hanket op i sig selv og vedtager en sikkerhedspakke. Hvordan kan vi som europæere sætte ind i forhold til krigen, hvis vi ikke bare skal sidde neglebidende og afvente, hvem der bliver præsident i USA?
Jeg synes, man kan gøre mange ting. Man kan tage sådan noget som de her 300 milliarder euro af russiske statsværdier, som ligger i objektioner, aktier, værdipapirer og afkast af dem og kontanter, som ligger i europæiske banker. Det synes jeg, man skal konfiskere. Man kan på rimelig juridisk sikker grund konfiskere halvdelen, altså afkastet. Men hvis du begynder at tage værdierne, så kan det være, at du kommer ind i et juridisk slagsmål med Putin efter krigen, og der har jeg sådan et, ja, så må vi jo tage det. Det er vigtigt, at vi konfiskerer de værdier, så vi kan finansiere den ukrainske krigsmaskine, så de ikke hele tiden skal kæmpe fra tue til tue i senatet i USA.
Samtidig tror jeg , vi havde et håb om, at ukrainerne kunne vinde momentum i sommeroffensiven, og det tror jeg stak folk blå i øjnene. Nu skal vi tilbage på det spor i forståelsen af krigen, af, at 1, den kan faktisk godt tabes på relativt kort tid, hvis russerne intensiverer, fordi ukrainerne har ikke særlig stærke defensivlinjer. Og 2, det kan også godt trække ud i flere år, og det skal vi ruste os til at være klar til at betale for. Det betyder, at vi skal lave garantier, statsgarantier. Om det skal lånefinansieres, eller hvordan det skal gøres, men statsgarantier på kun opsatte produktivitetsudnyttelse i alle de våbenfabrikker, der er relevante.
Og så tænker jeg også, at vi troede i starten, at vi ville eskalere en lille smule, og så ville russerne svare igen med atomvåben, hvilket gjorde vi jo meget nervøse. Den positive del er, at tyskerne i starten sagde, at de ville donere 500 hjelme. Det var ligesom deres donation. De er i sandhed kommet langt. Nu snakker de om at give taurus-missiler, og de har kampvogne og alle mulige ting. Vi er kommet langt.
Den frygt, vi havde for, at det skulle føre til atomkrig, hvis vi rustede ukrainerne bedre, den har ikke materialiseret sig. Jeg synes ikke, at vores nervøsitet skal gøre, at vi bliver så skræmte for at støtte ukrainerne, som altså lider hver evig eneste dag, fordi vi ikke har rustet dem nok.
Du nævnte før behovet for, at vi i Europa tør at føre det, der indtil for bare to år siden var et fyord, nemlig industripolitik: altså aktivt at prioritere udbygningen af vores industrier og ikke bare lade amerikanerne og kineserne køre med det hele. Hvordan skal vi gøre det?
Der er aldrig nemme eller konsekvensløse svar. Lad os taget sådan noget som solcelleindustrien. Den er rykket over til Kina, og det har formentlig accelereret vores egen grønne omstilling, fordi de har været så villige og effektive til at producere. Det har betydet, at vi kan sætte billigere solceller op. Det er positivt.
På den anden side har kineserne overtaget solcelleindustrien, fordi de ved, at de kan sidde på produktionskapaciteten, og fordi produktion og innovation hænger sammen. Man havde en idé om, at man kunne sidde med trekantede briller og rullekrave på foran sådan en lang computer i Herning og designe fremtiden, og så kunne man lade kineserne svede på fabrikshallerne. Det har været super naivt. Man kan ikke adskille produktion og innovation, og det viser kineserne nu. Hvem er i gang med at finde på den næste generation af batterier? Det er sjovt nok også kineserne, som står for det selv. De kommer også til at finde på den næste generation af elbiler.
Vores europæiske svar skal være, at vi må sige med åbne øjne, at vi skal statsstøtte og sørge for, at der ikke kommer klimadumpede produkter ind på vores marked Vi skal sikre færre konkurrencevilkår på det europæiske marked for europæiske producenter og også være klar til at gå med i det statsstøttede ræs. Vi må være ærlige om, at tingene har ændret sig.
Konkret betyder det, at jeg tror, at vi skal have en europæisk grøn industristøtteordning. Man kalder det en pendant til landbrugsstøtte, som er en midlertidig ordning. Beløbsmæssigt skal vi nok op i noget, der svarer til måske landbrugsstøtten, som er 1/3 af budgettet. Det, vi går til valg på i S, er finansiel transkreptionsskat. Jeg ser meget gerne, at man tog det provenu, man havde derfra, og kanaliserede det direkte ind i en grøn industristøtteordning. Det er jo ikke noget, jeg kan trylle frem fra den ene dag til den anden, men jeg tror vi skal være ærligt omkring, at vi i Danmark ikke er tjent med et statsstøtteræs, hvor det er den danske statskasse mod den europæiske. Det er vi ikke. Vi skal prøve at gøre det europæisk.
Vestas i Nakskov lukkede delvist efter Finanskrisen. Mange blev fyret, og det var en social gigantisk katastrofe. Jeg tror, at borgmesteren, som også var socialdemokrat, sagde, at det jo på alle måde er en katastrofe, at sådan et sted lukker så meget ned. Nu har de lige udvidet for fem arbejdspladser til omkring 800. Det er vigtigt for et lokalmiljø. Den vigtigste lektie er, at de 33.000, der arbejder i den danske vindmølleindustri, vil jeg sige, helt ærligt, er jeg klar til at gøre hvad som helst politisk for, at de arbejdspladser ikke flyver øst på ligesom solcelleindustrien i Tyskland, der fløj til Kina. Det er jo en politisk vurdering. Betyder det så, at komponenterne så bliver en lillesmule dyrere? Måske. Det er jo også klar til at tage. Hvis man synes, det er forkert, må man stemme på en anden end mig. Men jeg synes, det er vigtigere, at vi beholder produktionen og sørger for, at den er her, end at vi deponerer vores fremtid på typer som Putin som vi ikke kan stole på.
Magnus Barsøe stiller op til Europa-Parlamentsvalget for Socialdemokratiet og er desuden tidligere formand i Frit Forum Roskilde.
Lær en EP-kandidat at kende: Niels Fuglsang
Niels Fuglsang startede sit liv i politik, da han var praktikant for Dan Jørgensen i Europa-Parlamentet. Nu er han selv Europaparlamentariker og kæmper for et mere lige og et grønnere Europa. Læs med i denne artikel, og bliv klogere på, hvem Niels Fuglsang er som kandidat og politiker.
Hvad har drevet dig til at gå ind i politik?
Jamen, jeg havde en samfundsfagslærer i gymnasiet, som jeg syntes var rigtig god. Han hedder Morten. Og der blev jeg interesseret i samfundet og politik. Min far er faktisk også gammel samfundsfagslærer. Så vi diskuterede også politik og samfund omkring middagsbordet. Da jeg blev færdig med gymnasiet, valgte jeg at læse statskundskab i København, fordi jeg var interesseret i det. Men der var jeg ikke medlem af noget parti. Det blev jeg senere.
Jeg kom i praktik hos Dan Jørgensen, da han var medlem af Europa-Parlamentet, og mens jeg var her hos ham, så blev jeg medlem af Socialdemokratiet. Så det er sådan, jeg kom med i Socialdemokratiet og blev politisk aktiv, kan man sige. Jeg var i praktik hos ham, og så fik jeg arbejde for ham, da jeg var færdig med at læse. Så jeg var nogle år i Bruxelles, og så arbejdede jeg for partiet på partikontoret, og i 2019 besluttede jeg mig for at stille op til Europa-Parlamentet.
Hvilke politiske sager drev dig, da du gik ind i politik?
Den grønne dagsorden har været vigtig for mig. Jeg er vokset op i Thy, hvor min far havde et økologisk landbrug. Han var deltidslandmand. Og der talte vi meget om økologi og bæredygtighed. Der fik jeg et indtryk af, at vi var på et galt spor som samfund.
Da jeg arbejdede for Dan Jørgensen sad han i Miljøudvalget i Europa-Parlamentet, så det var også meget det, vi arbejdede med. Så det har i høj grad været den grønne dagsorden, jeg er gået ind i. Det er et problem, at samfundet ødelægger miljøet, naturen og klimaet i alt for høj grad, og det synes jeg er vigtigt at arbejde for at ændre.
Hvad har været din største sejr i Europa-Parlamentet indtil videre?
Min største sejr er vedtagelsen af Energieffektiviseringsdirektivet, som jeg var chefforhandler på. Jeg skulle sørge for, at der kom et flertal i Europa-Parlamentet, og så skulle jeg forhandle med regeringerne på vegne af Europa-Parlamentet. Det er den vigtigste lov ifølge Europakommissionen, når det kommer til at blive uafhængige af Putins gas og olie, fordi direktivet sætter nogle ambitiøse krav for, hvor meget mindre energi vi skal bruge.
Hvad har så været dine største nederlag?
Grundlæggende synes jeg jo ikke, vi er kommet langt nok i forhold til den grønne dagsorden. Jeg kan fremvise nogle resultater på det grønne område og på skat, men det er et nederlag, at vi stadig ikke er på sporet i forhold til Paris-aftalen. Vi har stadig ikke en ambitiøs nok politik.
Jeg synes også, det er et nederlag, at uligheden i Europa bliver ved med at stige. Vi har vedtaget noget på skattely, men nogle gange kan det føles som om, at de skridt, vi tager, ikke er store nok. Jeg bliver ved med at presse på, men der er også folk, der skubber i den anden retning. De har desværre også noget medvind for tiden.
Når det kommer til den grønne omstilling, er du så fortaler for, at vi kan have nulvækst-scenarier?
Jeg tror, at vi skal væk fra vækstbegrebet BNP. Jeg synes, det skader at bruge det, og det skelner ikke mellem forskellige aktiviteter, og om de er gode for klimaet, eller om de er dårlige. Hvis det er vækst, der gør, at vi forbruger en masse ting, der ødelægger vores jord, og der ikke gør os gladere, er det et lidt specielt succeskriterie for vores samfundsøkonomi.
Jeg synes hellere, at vi skal måle vores fremgang. .Det kunne være for eksempel være, om vi respekterede de planetære grænser. Det kunne også være, hvor sund befolkningen er, eller om det kun er 1% af befolkningen, der får det meste af den velstand, der bliver skabt? Peter Birk Sørensen KU har udviklet et grønt BNP, og det synes jeg også kunne være interessant at bruge. Der forsøger man at indregne de miljøskader, man laver, når man vækster.
Hvad er i dine øjne de største udfordringer, EU står over for lige nu?
Vi har en situation, hvor den yderste højrefløj går meget frem, og de går frem på at ville stoppe den grønne omstilling. Vi har ikke formået at lave en grøn omstilling, der er socialt retfærdig. Når folk har en fornemmelse af, at de er dem, der ikke har så mange penge, der skal betale den største del af regningen i den grønne omstilling, så tror jeg, at vi får nogle reaktioner. Jeg synes, det er en udfordring at sørge for, at den grønne omstilling sker på en social retfærdig måde. Det er en udfordring, vi ikke har løst indtil nu. Det må vi virkelig tage alvorligt i den kommende tid.
Hvad kan vi gøre for at vende den udvikling, hvor højrefløjspartierne får mere og mere opbakning?
Jeg tror, at der er to forklaringer på, at højrefløjen går frem. Den ene er migrationsspørgsmålet. I de lande, hvor der kommer mange flygtninge og migranter, er der en del af befolkningen, der synes, at det er for meget. Det reagerer de på og stemmer på et højrefløjsparti. Jeg synes, at Socialdemokratiet har valgt rigtigt, fordi vi har en udlændingepolitik, hvor vi lægger meget vægt på, at vi skal kunne integrere de mennesker, der kommer.
Den anden forklaring er ulighed. Der er en del af befolkningen, der ikke føler, de får del i kagen, så at sige. De stemmer på nogle partier, der vil gøre op med det hele. Og så skal vi gøre noget ved uligheden. Den er steget de seneste 30 år, og den kurve skal vi have knækket. Det må være en hovedopgave.
Er du fortaler for en øget integration mellem EU-landene, eller at den skal være mindre?
Det kommer an på, hvad vi taler. Jeg synes generelt at de ting, der ikke er så grænseoverskridende, dem behøver EU ikke blande sig i. Det kan være, hvordan vi indretter vores velfærdssamfund eller vores uddannelsessystemer. Men jeg synes, at EU skal blande sig mere i for eksempel energipolitik og vores uafhængighed eller afhængig fra andre magter. Et eksempel kunne være den Nord Stream 2 gasførerledning, som Tyskland havde med Rusland. Den ville Tyskland ikke have, at EU skulle blande sig i. Jeg synes, at EU burde have en stærkere rolle i sådan nogle beslutninger, fordi Tyskland bliver totalt afhængig af russisk gas, og det er ikke kun Tysklands problem, det er vores allesammens problem, at vi har nogle lande, der bliver så afhængige.
Du har været ude og kritisere, at vi i EU har solgt kritisk infrastruktur til særligt Kina. Hvordan kan det være, at vi er, hvorfor er vi nået så langt, at Hamborg Havn er ejet af Kina?
Det er, fordi man sætter økonomi over politik. Man har haft en tilgang, hvor økonomien fik førsteprioritet. Man sagde, at politikerne ikke skulle blande sig i økonomien, så hvis der er et firma i Kina, der vil købe dele af Hamborg Havn, er det bare business.
Jeg synes, Tyskland har været særligt slemme til at overdrive den idé. De gjorde sig afhængige af Rusland i forhold til energi, og Angela Merkel sagde, at Nordstream 2 bare var en kommerciel aftale, den ikke havde noget med politik at gøre. Den skulle politikerne ikke blande sig i. På samme måde sælger de dele af Hamborg Havn til Kina. Det synes jeg er forkert. Kina har nogle helt andre værdier, end vi har, og hvis du sælger kritisk infrastruktur til Kina, kan de skade dig, hvis du bliver uvenner med det. Det synes jeg ikke, Tyskland er så opmærksomme på.
De handler ud fra en tankegang, som jeg tror stammer fra idéen om, at alle lande var blevet demokratier. Man troede, ideologierne var var døde, og at vi alle sammen var venner. Der tog vi fejl, og det burde vi have indset nu.
Jeg synes, vi burde lave noget lovgivning på det. Lad os blive enige på en definition på kritisk infrastruktur. Hvad er det? Det sælger vi ikke til fremmede magter, men kan sælge det internt i EU.
Du har både kandidatgrad og ph.d. Hvorfor har du aldrig været aktivt medlem af Frit Forum?
Da jeg læste statskundskab, var Frit Forum til rotterne. Jeg ville gerne være aktiv i studenterpolitik og meldte mig ind i noget, der hed reformklubben, men det var det, der var på det tidspunkt. Jeg tror, at Kollerup var med til at starte Frit Forum op igen. Og så kan man sige, hvorfor startede jeg det så ikke? Men jeg var ikke så politisk bevidst, og jeg var heller ikke medlem af S på det tidspunkt. Så det skulle jeg selvfølgelig have gjort. Men så meldte jeg mig ind senere, efter jeg havde studeret, men det er da en af mine fortrydelser fra min studietid.
Niels Fuglsang genopstiller til Europa-Parlamentsvalget og er medlem af Frit Forum København.
Lær en EP-kandidat at kende: Mathias Niebuhr
Mathias Niebuhr er i en alder af bare 23 år kandidat til Europaparlamentsvalget for Socialdemokratiet. Som ung kandidat kæmper han for minoritetsrettigheder, et bedre ungdomsliv og at vi kommer i mål med den grønne omstilling.
Krøllet, pjusket hår, sorte bukser, en hvid t-shirt og et energisk smil. Ved første øjekast ligner Mathias Niebuhr en helt almindelig 23-årig. Men tag ikke fejl af det unge udseende. For trods hans unge alder har han allerede opnået meget inden for politik.
Som 18-årig blev han formand for Socialdemokratiet i Vejle. Som mange andre, han møder, tænker du måske, at det var i DSU. Men nej, som 18’årig blev han formand for en partiforening i moderpartiet. Endda som den yngste nogensinde. Siden da har den politiske karriere kun taget fart. For seks år senere vandt han DM i debat. Og nu som 23-årig er han kandidat til Europaparlamentsvalget for Socialdemokratiet.
En vred folkeskoledreng blev til en EP-kandidat
Han meldte sig ind i Socialdemokratiet for ni år siden, fordi han blev vred. En pige i hans folkeskole brokkede sig over, at hendes forældre skulle betale topskat. Forældrene var direktører og havde økonomi til et liv i overflod. Det var modsat Mathias’ egen familie. For han er vokset op med sin mor, som både var enlig forsørger og førtidspensionist.
- Jeg har aldrig haft særlig mange penge, men jeg har haft en tryg og fin børnedom, fordi vi fik boligsikring, børnepenge, gratis uddannelse, og fordi vi kunne få støtte til forskellige ting. Men når der så står en pige foran mig og påstår, at de penge, hendes forældre betaler i topskat, er spild, bliver jeg så gal. Jeg gik direkte hjem på min computer og meldte mig ind i Socialdemokratiet.
Hvis det var retfærdighedssansen, der drev dig, hvorfor meldte du dig så ikke ind i et parti længere ude på venstrefløjen?
- Jeg var ikke så bevidst over det, da jeg meldte mig ind, men i dag er jeg rigtig glad for, hvor jeg er havnet. For jeg kigger tit på partierne længere til venstre og tænker, at nogle gange foreslår de nogle ting, hvor det føles godt nede i maven, men simpelthen ikke giver mening ude i den virkelige verden. Men dengang handlede det om, at jeg syntes, Helle Thorning var cool. Og så kunne jeg læse om den ene forbedring efter den anden i historiebøgerne, som min familie og folk omkring mig levede godt af. Det kom jo af noget, Socialdemokratiet havde indført. Så for mig var det ret naturligt, at hvis man ville være med til at lave historiske forandringer, så skulle man være i Socialdemokratiet.
Det allervigtigste er, at vi kommer i mål med den grønne omstilling
Retfærdighedssansen kendetegner Mathias. Han taler med en ild i stemmen og fagter i vejret, når han fortæller om de sociale uretfærdigheder, han ser i vores samfund. Det var det, drev ham, da han blev politisk aktiv for ni år siden, og det er det, der driver ham til at stille op til Europa-Parlamentet i dag.
- Jeg synes, at international politik er spændende, men det bliver overset sådan helt gevaldigt mellem valgene. Altså, vi snakker ikke særlig meget om det. Min retfærdighedssans bliver udfordret, fordi det bliver overset, men det også er vanvittigt vigtigt. Derfor vil jeg blande mig.
Mathias har meget på hjerte og beder os endda om at stoppe ham, hvis han snakker for meget. Så da han får til opgave at nævne én politisk kæphest, nævner han tre - klima, demokrati og et bedre ungdomsliv. Blandt dem er der dog en, der er den vigtigste. Og det er at bremse klimaforandringerne.
- Det allervigtigste er, at vi kommer i mål med den grønne omstilling, og at vi sørger for noget mere naturbevarelse. Men mens vi gør det, så skal vi gøre det socialt retfærdigt. Vi skal ikke ende med gule veste på gaderne, fordi vi så bare skrubber benzinpriserne op og driver de allersvageste borgere ud i fattigdom. Det kan vi ikke tillade os. Vi skal sørge for, at i det øjeblik, vi lukker en koldmine, kan minearbejdere få et job på en vindmøllefabrik. Derudover mener jeg, at demokrati, retsstatsprincipper og minoritetsrettigheder også bare er vanvittigt vigtigt. Vi kan ikke samarbejde, vi kan ikke integrere landene med hinanden i EU, hvis der er buldrende korruption og splittelse i de andre lande. Der er også brug for en rettighed, hvor for eksempel jeg som minoritet er lige så beskyttet i de andre EU-lande, som jeg er i Danmark. Og det er jeg ikke lige nu. Den sidste er et bedre ungdomsliv. Det indbefatter blandt andet mulighed for, at erhvervsuddannede kan komme på udveksling, hvilket der næsten ikke er nogen mulighed for i dag, billigere interrailbilletter til unge og kontrol med tech-giganterne.
Hvad er så i din optik den største udfordring, EU står overfor?
- På den lange bane er det selvfølgelig klimaet. Men det snakker alle om, så lad os prøve at skubbe det til siden. Det helt akutte problem er den ufred, der er i verden. Alt kan spores tilbage til Rusland. Og mere specifikt Putin, fordi der er krig i Ukraine, og det presser os. Det tester vores solidaritet. Hvor langt vil vi egentlig gå? Og så ligger der den anden ting, som Rusland også forårsager. Det er splittelse. Vi vil jo gerne optage mange af balkanlandene i EU, men Serbien er jo mini-Rusland. Der et vanvittigt had til Vesten, og de er fyldt med russisk propaganda og fake news. Så har du også europæiske lande, der vælger ledere som Meloni i Italien, som jo nu også har fået den her fascistiske bølge til at rejse sig op. Du har Orbán, der blev ved med at genvinde magten i Ungarn, og han er blevet Putins bedste penneven.
Unge er med til at belyse verden på en anden måde
Det kan ikke gå nogens næse forbi, at Mathias er en ung kandidat. Med sine blot 23 år er han både under gennemsnitsalderen i Europa-Parlamentet og en del af en underrepræsenteret aldersgruppe i politik.
Ifølge ham skal man dog ikke blot stemme på ham, fordi han er ung, men på grund af hans politiske holdninger og visioner.
- Man skal stemme på mig på grund af mine politiske holdninger og visioner og ikke bare for at stemme på en ung kandidat. Men det at være ung er også med til at belyse verden på en anden måde. Og når der er 705 medlemmer af Europa-Parlamentet, hvoraf kun tre af dem er under 30., Det er altså under en halv procent, så er der jo behov for få unge til at belyse, hvordan det er at være ung. For de andre er simpelthen for langt væk fra det.
Men hvorfor er det overhovedet vigtigt, at unge bliver repræsenteret? Skal dem over 80 eller 90 så også repræsenteres?
- Fordi man tager bedre beslutninger, når en større del af befolkningen er repræsenteret. Lige nu er der en kæmpe overvægt af folk mellem 40 og 60 år i Europa-Parlamentet. Der er heller ikke særlig mange gamle, og det er jo også et demokratisk problem, lige så meget som det er et demokratisk problem, at der stort set ikke er nogen under 30. Det gør jo, at når vi skal belyse forskellige problemer, så kommer der ikke vores inputs med. Når vi for eksempel snakker om unges mistrivsel, skal det ikke kun være fra et forældreperspektiv, men også fra et jævnaldrende perspektiv. Det synes jeg er vigtigt. For man tager bedre beslutninger, når flere sidder med ombord. Desuden mener jeg ikke, at alder er bestemmende for ens evne. For mig handler det om det enkelte menneske.
Mathias Niebuhr stiller op til Europa-Parlamentsvalget for Socialdemokratiet. Han er desuden valgt som Frit Forum Københavns Europa-Parlamentsvalgskandidat.